Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
 

  EL TAMERLAN LHASA APSO KENNEL 

Az El Tamerlan kennelt 1979-ben alapitotta Pintér Ágnes. A kezdetekben a tenyészetet három afgán agár alkotta: az akkori idők egyik legszebb kanja, Bk.HCh. Badshah El Kohistan (Timúr), testvére, Barbille (T: Nagy Magda és Márta) - ők 1974-ben születtek és ennek fia, HCh. El Tamerlan Abusaid (Picúr). Később csatlakozott hozzájuk két perzsa agár: a szintén champion Charlemagne Abusah(1982) és ennek lánya: Tina (1984 .T: Károlyi Istvánné).
1987-ben a kennel társtulajdonosa lett Dr.Pintér Sándorné, aki a lhasa tenyésztést elkezdte. Ekkor hozták be az országba az első német import kutyát: Bk.HCh. Dolma'Boyt (Tiko) - T: Klara Donius, aki igen eredményes kiállítási és tenyészkutya volt. Az igazi tenyésztés 1990-ben kezdődött, amikor a német Antje Baumgaertner kenneléből megkapták Vanessa von Batangot, aki később az ország második Ich. szukája lett és Cindy von Batangot, aki kiállításokon nem remekelt, de a tenyésztésben igen. Még ebben az évben érkezett meg Debby és Djamila von Batang is. 1991 novemberében született Tikotól és Vanessától Goldie (Golden Falcon), aki a későbbiekben fedezőkanként ténykedett. 1993-ban Finnországból Matti Tuominen tenyészetéből érkezett Ich.Grandchampion, Champion Kuuran French Can Can (Sunny), aki sokáig a Tamerlan kennel legsikeresebb kutyája volt. Goldietól és Cindytől született 1994-ben Ch. Yessica és Cindyboy (Grafi). Ez a kutya közelíti meg leginkább a kitűzött tenyészcélt. Grafi sokáig a legjobb eredményeket elért kutya volt a tenyészetben: Interchampion, Bk.HCh, Showchampion, Veterán Champion stb. Grafi utódai közül kiemelkedik a Sunnytól 1998-ban született Grandchampion Tarissa Tara illetve a 2000-ben világrajött HJCh.Shamila.

Tara és Aqvincumi Sármos Felton közös csemetéje HCh. Letizia. Grafi, Tara, Letti és testvére, Nabiri a 2002. évi Alpok-Adria Kupán tenyészcsoportban elsők lettek. Nabiri showkarrierje 2,5 éves korában indult, amikor gyors egymásutánban ICH, HGRCh, HCh, HSCh. lett.

A Tamerlan kennel lhasa apsoi jellemzően arany vagy oroszlánszinűek. Ez a szín dominánsan öröklődött Tara két lányában, HJCh.Mankában és HCh. Mojcában is, akik a feketeszínű szlovén multichampion Tintavon Rossinitől születtek. A kennel új, reményteljes show és jövendöbeli tenyészkanja, a 2004-es születésű Titling Bruce Willys, aki a felmenői között igazi Tibetből származó őst tarthat számon. Szintén 2004-ben születtek a kennel talán legszebb kiskutyái Letiziától és a multichampion Titling Al Caponetól. A négy egyformán szép fiú közül kiemelkedik Shambala, aki alig 3 éves korára már ICh,Szerb, Magyar champion, Showchampion, többszörös BIS és R.BIS. Shambala és Manka 2006-ban született gyerekei közül Butomidor ígéretes kiállítási kutya: HJCh.
forrás: 
El Tamerlan Kennel  

Pintér Ágnes: Az El Tamerlan ezüstkoszorús mestertenyészet.

 

Ez év augusztusában lesz 30 éve, hogy a budapesti Állatkertben dolgozom. Egy valamit csinálok csak régebben: a kutyázást. 1975 februárjában kaptam Édesanyámtól első saját kutyámat, a Barbille nevű afgán agarat. Szeptemberben volt az első kiállítás, amin résztvettem kiállítóként. Ahogy mondani szokták, a lejtőn nincs megállás, ezért mind a mai napig aktiv résztvevője vagyok a „kutyashownak”.  És miért éppen a lhasa apso?

Három afgán agár és két perzsa agár után Édesanyám kisebb kutyát szeretett volna. Sokáig nézegettük a szóba jöhető fajtákat. Az egyik CACIB-on megláttuk az igazit. Egy csehszlovák tenyésztő hozta át a kutyáit. Utána már tudatosan kerestem a számomra elérhető legjobbat. Az akkori NDK talán legpatinásabb tenyészetéből hoztam meg Tikot, az első lhasa apsomat. És bár eredetileg nem akartunk tenyészteni, mégis ez lett belőle.

Most immár 19 éve, hogy több – néha  sok – kicsi oroszlán szaladgál körülöttem, de úgy érzem, ez a fajta számomra az igazi. Megfogott a gazdahűsége, intelligenciája, bohócos viselkedése. Pontosan tudja, mit hogyan tud elérni. Nem szólva a szép arcáról, amely sokszor nagyon emberszerű. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az általam tartott három fajta kapcsán olyan tenyésztőkkel ismerkedhettem meg, akiktől tanulhattam: így a korrekt kiállítói magatartást afgánjaim „szülőanyáitól: Dr.Nagy Magdától és Mártától, a tenyésztői tisztességet pedig első lhasáim tenyésztőjétől, a német Antje Baumgaertnertől vagy a finn Matti Tuominentől.

Jelenleg a tenyészet 14 kutyából áll, jó néhány matuzsálem is van köztük. Kevés kivétellel mind valamilyen champion.

Párommal, Hipszki Péterrel  elsődleges célként az erős, egészséges felépítésű, életvidám lhasa apso tenyésztését tűztük ki, még ha ez esetleg valamivel rövidebb szőrzettel párosul is. Fontos, hogy ne fújja el az első tavaszi szél, tudjon „hegyet mászni”, tisztességes kort éljen meg (büszkén írom le, hogy mig Tiko 14 éves korában elpusztult, Vanessa és nővére, Chanell 16 volt élete végén! Cindy, aki a leggyengébb „szerkezet” volt mind között, 15 éves 8 hónapos volt), és értékes személyiséggé váljon.